Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

 

Tampere3-säätiö perustetaan tänään - seuraa verkkolähetystä!

Tampere3 ottaa askelen eteenpäin, kun yliopistosäätiö perustetaan vihdoin torstaina Tampereen Raatihuoneella. Tilaisuudesta on suora verkkolähetys

 

Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät Tampere3-korkeakoulukonserniksi vuoden 2019 alusta. Lisäksi hallituksen esitys yliopistolain muutoksista on parhaillaan lausuntokierroksella 8.5. saakka.

 

Tamyn vuonna 2016 alkanut vaikuttamistyö liittyen lainsäädäntöprosessiin ja uuden säätiön perustamiseen on jatkunut tiiviinä koko alkuvuoden. Vaikuttamista on tehty niin yhdessä muiden opiskelijajärjestöjen kuin Tampereen yliopiston henkilöstöjärjestöjenkin kanssa.

Hallituksen esityksessä ja säätiön sääntöluonnoksissa on ollut lukuisia ongelmia, joiden seurauksena valta yliopiston päätöksenteosta on liukumassa pois yliopistoyhteisön käsistä (ks.  lyhyesti uutiskirjeessä tai pidemmin Tamyblogissa ja  Aviisissa). Paljon työtä on tehty mm. lukemattomien tapaamisten, kannanottojen, muutaman lehtijutun ja asiantuntijalausuntojen hankkimisen muodossa. Viime viikolla työ myös tuotti tulosta, kun yksi hallintoon liittyvä johtosääntötason asia, kirjaus konsistorin puheenjohtajasta, saatiin pois säätiön säännöistä.
 

Säätiön säännöt ja hallituksen lakiesitys sisältävät kuitenkin edelleen yhteisön osallistumisen ja lain kannalta ongelmallisia kohtia koskien erityisesti tulevan yliopiston hallituksen valintaa. Perustettavan säätiön hallitus tulee päättämään merkittävistä asioista tulevan yliopiston kannalta, ja sillä on todella suuri tehtävä saada yliopistokonserni toimintavalmiuteen. Näillä näkymin hallituksen valitsevat nykyisten yliopistojen hallitukset nimityskomitean esityksen pohjalta. Sekä nimityskomiteassa että nykyisten yliopistojen hallituksissa yliopistoyhteisön jäsenet ovat vähemmistössä. Nimityskomiteaan ei opiskelijoita mahtunut mukaan yhtäkään. Lisäksi säätiön sääntöihin lisättiin aivan viime metreillä ongelmallisia kirjauksia tulevan yliopiston tieteenaloista, millä turhaan rajataan monialaisen korkeakoulun tulevaisuutta.

Jos ja kun perustajat allekirjoittavat säännöt tänään sellaisenaan, seuraava paikka vaikuttamiselle on aikataulun mukaan ennen kesää alkava eduskuntakäsittely. Tamy tulee lausumaan laillisista ongelmista myös tällä hetkellä käynnissä olevan lakimuutosta koskevan lausuntokierroksen yhteydessä. Lisäksi on erityisen tärkeää olla yhteydessä nimityskomiteaan ja varmistaa, että se kuulee ja kuuntelee hallituksen valintaa valmistellessaan myös yliopistojen henkilökuntaa ja opiskelijoita.

 

Paljon aikaa ja resursseja on kulunut hallinnosta puhumiseen. Se on tärkeää, sillä rakenteet muodostavat puitteet tulevalle yhteistyölle. Toivottavasti kuitenkin se tärkein eli tutkimus- ja opetusyhteistyö saa uutta vauhtia säätiön perustamisesta ja myös sisältöjen suunnittelussa päästään lentoon. Tähän työhön tullaan tarvitsemaan mukaan paljon aktiivisia opiskelijoita.

Tampere3-prosessin käänteistä ja Tamyn tekemisistä voi lukea lisää esimerkiksi Tamyn sivuilta että Aviisin koostamasta juttuarkistosta.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
Syötä kuvassa näkyvät merkit. (Varmenna käyttäen ääntä)
Kirjoita kuvassa näkemäsi kirjaimet. Kirjaimen koosta ei tarvitse välittää. Jos et saa kuvasta selvää, lähetä lomake niin saat uuden kuvan.