Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

 

Asuminen

Syksyisin asuntotilanne on heikko, kun kaikki kaupunkiin saapuvat uudet opiskelijat etsivät asuntoa. Tärkeintä on, että aloitat asunnon etsimisen heti kun olet saanut tiedon opiskelupaikastasi. Kun olet saanut asunnon, voit rauhallisin mielin keskittyä opiskeluun ja jatkaa halutessasi mieleisemmän asunnon etsimistä.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS

TOAS on turvallinen vuokranantaja: voit keskittyä omaan elämääsi ja opiskeluun levollisin mielin, kun et joudu pelkäämään yllättäviä irtisanomisia, huimia vuokrankorotuksia tai hankalia vuokraisäntiä. Sinulla on oikeus asua TOAS:lla aina opiskelujesi loppuun asti ja jos elämäntilanteesi muuttuu, voit myös vaihtaa TOAS:n asunnosta toiseen.

Helpoin ja nopein tapa hakea asuntoa on täyttää sähköinen hakemus TOAS:n sivuilla. Hakemuksen voimassaoloaika on kuusi kuukautta, ja sen tilannetta voi seurata suoraan netistä. Hakemuksessa on kerrottava haettava asumismuoto (soluasunto, yksiö tai perheasunto). Hakukohteiden ohella hakemuksessa on ilmoitettava hakijan oppilaitos, pysyvät kuukausitulot ja varallisuus viimeksi toimitetussa verotuksessa.

Vinkkejä asunnonhakuun uudelle opiskelijalle

Uuden opiskelijan kannattaa hakea soluasuntoa rajaamatta kohdetta asunnon saannin helpottamiseksi: yksiöiden jonotusajat ovat 1–2 vuotta.

Nopein tapa saada asunto on siis hakea soluhuonetta. Hakemukseen ei kannata laittaa erityistoiveita asunnon sijainnin tai koon suhteen vaan valita kohteeksi 999 (= kaikki käy). Hakua voi toki myös rajata koskemaan tiettyä aluetta (esim. Lukonmäki, hakuryhmä 16) tai tiettyä kohdetta suoraa (esim. Mikontalo, kohde 401), mutta tällöin asunnonsaanti vaikeutuu.

TOAS suosittelee rajaamatonta soluhakua syksyn asuntotilanteessa! Hakupalvelun löydät TOAS:n sivuilta.

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot

Vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen hinnat ovat yleensä kalliimpia. Opiskelijan Tampereen asunnonvälitys välittää asuntoja vapailta markkinoilta. Palvelu on ilmainen kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Kaupalliset välitystoimistot perivät palveluistaan yleensä kuukauden vuokraa vastaavan summan. Lisäksi vuokranantaja vaatii monesti 1–3 kuukauden vuokratakuun. Kun vuokraat vapailta markkinoilta asunnon, selvitä tarkasti kaikki mitä vuokrasopimukseen on kirjattu, jotta tiedät mihin sitoudut ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Vuokraturvan sivuilta voit tarkastaa myös, mitä tietoja asunnonvuokrauksen yhteydessä on luvallista kysyä ja kerätä. Jos olet epävarma oikeuksistasi vuokralaisena, ota yhteyttä Tamyn sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan.

Asuntotori

Tampereen Asuntotorilta (Puutarhakatu 8) löytyvät seuraavien vuokranantajien asiakaspalvelupisteet:

Lisäksi voit etsiskellä asuntoja seuraavien vuokranantajien sivuilta:

Lisäksi asuntoa kannattaa etsiä esimerkiksi Aamulehdestä tai Vuokraovi-palvelusta. Kimppakämppiä voit haeskella Kimppakämppä-palvelusta. Tampereen yliopiston sähköisellä kirpputorilla on myös asuntoilmoituksia (löydät kirpputorin yliopiston intranetistä, jonne kirjaudutaan peruspalvelutunnuksella).