Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

 

Infoa ja palveluita

Opintotuki
Opiskelijaravintolat
Terveyspalvelut
Liikunta
Kirjastot ja kirjakaupat
Liikkuminen Tampereella

Opintotuki

Opintotukea haetaan yliopiston opintotukitoimistosta. Opintotuen hakulomakkeita saa Kelan nettisivuilta, yliopiston opintotukitoimistosta ja Kelan toimistoista. Palauta hakemus suoraan yliopiston opintotukitoimistoon, jossa hakemuksesi käsitellään ja annetaan opintotukipäätös.

Verkkopankkitunnuksilla voit hakea opintotukea myös sähköisesti Kelan nettisivuilla. Siellä tehty hakemus siirtyy automaattisesti yliopiston opintotukitoimistoon.

Opintotuki koostuu opintorahasta, opiskelijan asumislisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta ja siihen myönnettävästä opintolainahyvityksestä. Opintotuen saaminen edellyttää päätoimista opiskelua ja opinnoissa edistymistä.

Tarkempaa tietoa opintotuesta saat Kelan kattavalta opintotukisivustolta ja Tamyn sosiaalipoliittiselta asiantuntijalta, joka auttaa sinua kaikissa opiskelijan toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä. Lisää tietoa toimeentulosta saat myös näiden sivujen Toimeentulo-osiosta.

Opiskelijaravintolat

Tampereen yliopiston kampuksella syöt edullisesti useissa opiskelijaravintoloissa, joiden aterioiden hinnoissa näkyy valtion myöntämä ateriatuki. Ravintoloiden ruokalistat löydät kootusti Tampereen yliopiston sivuilta.

Monista kampuksen ravintoloista vastaa Juvenes-Yhtiöt Oy, joka on Tamyn ja TTYY:n (Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta) yhdessä omistama. Ylioppilaskunnan jäsenenä olet siis yksi Juveneksen omistajista!

Voit ladata Juveneksen lounaita opiskelijakorttiisi, jolloin saat lounaasi vielä edullisemmin. Opintojen alkuvaiheessa, kun vielä odottelet korttiasi, saat edullisen lounaan esittämällä ylioppilaskunnan jäsenmaksukuitin. Jatkossa saat opiskelija-alennuksen opiskelijakortillasi: myös muiden kaupunkien opiskelijaravintoloista.

Kattavan listauksen kaikista opiskelijaravintoloista Suomessa löydät Kelan opiskelijaravintolahakupalvelusta.

Terveyspalvelut

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tarjoaa perustutkintoa suorittavalle yliopisto- tai korkeakouluopiskelijalle yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja.

YTHS:n toimipisteet Tampereella sijaitsevat Kalevantie 3:ssa (kirjasto Linnan vieressä) ja Hervannassa TTY:n konetalossa (Korkeakoulunkatu 6 B). Porissa on YTHS:n sivutoimipiste Pohjois-Porin terveysasemalla. YTHS on auki arkisin päiväsaikaan.

Toimipisteiden ajankohtaistiedotteet ja tiedot poikkeusaikatauluista löytyvät Tampereen toimipisteiden sivulta.

Maksut ja ajanvaraus

Ajanvaraus YTHS:n palveluihin tapahtuu hoidontarpeen arvioinnin kautta. Hoidontarpeen arviointi tarkoittaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemää arvioita potilaan hoidon tarpeesta ja hoidon kiireellisyydestä. Arvioinnissa selvitetään yhteydenoton syy, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste sekä kiireellisyys yhteydenottajan kertomien esitietojen tai lähetteen perusteella.

Maksat YTHS:n terveydenhoitomaksun osana ylioppilaskunnan jäsenmaksua. Lisäksi tietyistä palveluista maksetaan käyntimaksu. Yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden ajanvarauskäytännöt ja käyntimaksut löydät YTHS:n sivuilta.

Sähköinen terveyskysely

YTHS lähettää kaikille ensimmäisen vuoden perustutkinto-opiskelijoille sähköpostitse terveyskyselyn (Sätky).Terveydenhoitaja arvioi vastauksen ja lähettää opiskelijalle henkilökohtaisen palautteen. Tarpeen mukaan pyydetään varaamaan terveydenhoitajan ja/tai suuhygienistin vastaanottoaika. Halutessaan opiskelija voi hakeutua terveystapaamiseen, vaikkei erityisiä ongelmia olisikaan.

Kun YTHS on suljettu

YTHS on opiskelijoiden ensisijainen terveyspalvelujen tarjoaja. Sillä ei kuitenkaan ole iltaisin eikä viikonloppuisin palvelua, jolloin vieraspaikkakuntalaisenkin opiskelijan tulee akuuttitapauksissa kääntyä kunnallisen terveyskeskuksen puoleen. YTHS:n ollessa kiinni sinua auttavat:

Kaikissa opiskelijaterveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä ja pulmissa voit olla yhteydessä Tamyn sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan.

Liikunta

Liikuntatalo Atalpa sijaitsee Tampereen yliopistolla ja on yksi Unipoli Sportin kolmesta liikuntakeskuksesta. Keskustakampuksella sijaitseva liikuntatalo tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. Talossa on palloiluhalli, kaksi kuntosalia ja monitoimisali.

Maksamalla Unipoli Sportin jäsenmaksun saat käyttöösi kaikki liikuntapalvelut TaY:lla TTY:lla ja TAMK:ssa. Unipoli Sportin tarjontaan kuuluu muun muassa ryhmäliikuntatunteja, palloilulajeja, saunat, tutustumiskursseja eri liikuntalajeihin sekä harrastusmahdollisuuksia myös kampuksen ulkopuolella.

Unipoli Sportin vuosimaksu on hyvin edullinen Tamperelaisille korkeakouluopiskelijoille: 65 euroa/lukuvuosi, 38 euroa/syyskausi, 42 euroa/kevätkausi tai 5 euroa/kerta (kertamaksu ei käytössä TAMK:ssa). Kausimaksut ovat voimassa lukuvuoden. Koko vuoden maksun voit maksaa samalla lomakkeella ylioppilaskunta- ja terveydenhoitomaksun kanssa, mutta sen voi suorittaa myös koska tahansa Atalpan vastaanottoon. Tämän jälkeen vastaanotossa ladataan kulkuoikeus opiskelijakorttiisi.

Unipolisportin käyttömaksun maksettuasi voit noutaa kulkuoikeudet myös TAMKin ja TTY:n liikuntatiloihin. Oikeudet noudetaan kohdekoululta henkilökohtaisesti: ota mukaasi TaY:n käyttömaksun maksukuitti, henkilöllisyystodistus ja opiskelijakortti.

Lisätietoa osoitteesta www.unipolisport.fi.

UtaSport

UtaSport on Tamyn liikuntayhdistys, jonka päämääränä on huolehtia opiskelijoille suunnattujen monipuolisten ja mielekkäiden liikuntamahdollisuuksien luomisesta. Yhdistyksen toiminnan ytimessä ovat lajikerhot, jotka aktiivisella toiminnallaan edistävät opiskelijoiden mahdollisuuksia eri lajien harrastamiseen. Lajikerhot antavat hajanaisesti harrastaville opiskelijoille yhden paikan kokoontua, ystävystyä ja harrastaa.

Tietoa ajankohtaisista opiskelijaliikuntaan liittyvistä asioista saat liittymällä Liikunta-listalle (liikunta@uta.fi) (ks. ohjeet sähköpostilistoille liittymiseen). Lisää tietoa erilaisista liikuntalajeista ja tulevista kursseista löydät yliopistoliikunnan nettisivuilta.

Kirjastot ja kirjakaupat

On mahdotonta ajatella opintoja ilman yliopiston kirjastoa! Pääkirjastosta ja osastokirjastosta löydät kaikki yleiset kirjastopalvelut sekä oppimiskeskustilat työasemineen. Lisäksi kirjastoissa on ryhmätyöhuoneita, joita voit varata kirjaston nettisivuilla.

Pääkirjasto sijaitsee Linna-rakennuksessa yliopiston pääkampuksella. Sieltä löytyy vähintään yksi kappale kaikista tenttikirjoista lukuun ottamatta lääketieteellisen yksikön sekä terveystieteiden ja biolääketieteellisen teknologian kurssikirjoja. Ensimmäisestä kerroksesta löytyvät myös tenttikirjojen lyhytlainakappaleet, joita saa yö- ja viikonloppulainaan. Kirjasto tarjoaa lisäksi lukurauhaa, sillä hiljainen lukusali on Tampereen yliopiston opiskelijoiden käytössä kellon ympäri.

Pääkirjaston ohella Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella toimii Tertio-osastokirjasto.

Tutustumisen Tampereen yliopiston kirjaston palveluihin voit aloittaa Uuden asiakkaan oppaasta.

Liikkuminen Tampereella

Paras tapa liikkua niin ympäristön kuin kuntosikin kannalta on joko kävellä tai pyöräillä.

Tampereen kaupungin sivuilta voit ladata pyöräilykartan, joka sisältää myös tiedot pyöräparkeista.

Yliopiston keskustakampuksella on myös alueita polkupyörien pysäköimistä varten (ks. keskustakampuksen polkupyöräpysäköintikartta).

Tampereen kaupungin liikennelaitoksen TKL:n bussien maksut tulevat paljon halvemmaksi, kun hankit matkakortin. Ladattavan kortin voit hankkia joukkoliikenteen palvelupisteestä Keskustorin tuntumasta. Ladattavasta kortista maksetaan pieni panttimaksu. Alle 25-vuotiaat ovat oikeutettuja nuorisoalennukseen ja 25 vuotta täyttäneet saavat korttiin opiskelija-alennuksen esittämällä voimassaolevan opiskelijakortin tai opiskelijatodistuksen, jonka saat aktuaarinkansliasta. Yli 30-vuotiaana tarvitset opiskelija-alennuksen saamiseksi myös voimassa olevan opintotukipäätöksen.