Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

 

Kulttuuri

Tamyn yritysyhteistyön kautta saat nyt Blockfest-liput Tamyn toimistolta - 10 % opiskelija-alennuksella! Tarjous voimassa perjantaihin 28.4. saakka opiskelijakortilla.

 

Hyvä ruoka - parempi maailma

Onko hyönteisten syönti ratkaisu globaaliin ruokapulaan ja ympäristöongelmiin? Kiinnostaako kasvisruoan kokkaus tai Reilun kaupan kahvin matka omaan kuppiisi? Tule mukaan oppimaan, keskustelemaan ja löytämään uusia näkökulmia ruokaan ja ruoantuotantoon.

Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia, kaikille avoimia ja esteettömissä tiloissa, ellei tapahtuman yhteydessä toisin mainita. Muutokset ovat mahdollisia.

Lisätietoja:

Tapahtumatuottaja Salla Heikkinen
tapahtumatuottaja [at] tamy.fi

Opintopisteitä Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivistä

Osallistumalla Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien ohjelmaan on mahdollista saada 2 opintopisteen (2op) suoritus Kestävän kehityksen opintokokonaisuuteen valinnaisten opintojen kohtaan YKYYKEKE2 Valinnainen opintojakso. Kestävän kehityksen opintokokonaisuus on kaikille avoin. Lisätietoja: www.uta.fi/kestavakehitys. Saadakseen opintopisteitä opiskelijan tulee osallistua vähintään kolmeen Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien tilaisuuksista ja laatia niistä 5 sivun mittainen oppimispäiväkirja. Lisätietoja ja oppimispäiväkirjan palauttaminen opintopäällikkö Leena Wilkmanille yky-opintoneuvonta [at] uta.fi pe 4.12.2015 mennessä.
 

Tiistai 24.11.

Terveellisen vegaaniruokalautasen koostaminen
klo 12-14

Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Lotta Pelkonen kertoo terveellisen kasvisruokavalion koostamisesta. Käymme läpi mistä kasvikunnan tuotteista saadaan tarvittavat ravintoaineet ja miten ruokailla terveellisesti, helposti ja ympäristöystävällisesti.

Paikka: Päätalo, ls. C8
Järjestäjä: Vegaaniliitto ry

Eläinperäisen ruokavalion kulutuksen kasvun aiheuttamat globaalit ongelmat
klo 14-16

Ruoankulutuksen globaalit ympäristövaikutukset ovat muodostumassa kestämättömiksi väestönkasvun ja kulutustottumuksien muutoksien vuoksi. Samaan aikaan länsimaissa elintason nousu ja sen mukanaan tuomat kulutusmahdollisuudet mahdollistaisivat suuriakin muutoksia ruokailussamme. Olisiko nyt aika ottaa askel kohti kulttuurisesti, ekologisesti, sosiaalisesti kestävää ja eläinten oikeuksia kunnioittavaa ruokavaliota? Tässä esityksessä tarkastellaan globaaleja trendejä ruoankulutuksessa ja pohditaan, että millaisia muutoksia elintarvikeketjussa täytyisi toteuttaa, jotta päästäisiin kestävälle uralle. Luennoitsijana Tampereen yliopiston dosentti, tutkijatohtori Markus Vinnari.

Paikka: Päätalo, ls. C8
Järjestäjä: Vegaaniliitto ry

Toiminnallinen työpaja Hyvän elämän edellytyksiä (TYÖPAJA ON PERUUNTUNUT)
klo 16-18

Tässä toiminnallisessa pajassa tutustumme hyvän elämän edellytyksiin - ja niiden puuttumiseen - yhdessä kokemisen ja tekemisen kautta. Tule rohkeasti mukaan tutustumaan opettajien täydennyskoulutuksen parissa työskentelevän Tampereen Maailmankoulun työhön ja menetelmiin. Ennakkoilmoittautuminen to 19.11. mennessä tapahtumatuottaja@tamy.fi.

Paikka: Päätalo, ls. A08
Järjestäjä: Tampereen Maailmankoulu

Vegaaninen leivontakurssi (KURSSI ON TÄYNNÄ)
klo 16-20

Tule leipomaan eläinystävällisiä herkkuja!

Leivomme kauden raaka-aineista suolaista ja makeaa sekä gluteenittomia leivonnaisia ja raakakakkua. Osallistujat saavat mukaansa reseptivihkon ja paikan päällä opastetaan maidon ja kananmunan korvaamisessa – konstit on monet.
Ilmoittaudu osoitteeseen tyve.ilmoittautumiset@gmail.com. KURSSI ON TÄYNNÄ
Ilmoittautuminen alkaa ma 16.11. klo 10. Vain 14 ensimmäistä mahtuu mukaan. Kurssi järjestetään mahdollisesti myöhemmin toiseen kertaan. Kurssi on ilmainen.

Paikka: Pyynikin koulun kotitalousluokka, tila ei valitettavasti ole esteetön
Järjestäjät: Tampiiri ry ja Tampereen yliopiston vegaanit
www.tampiiri.fi, utavegans.wordpress.com, www.facebook.com/utavegans

Take Charge -leffaklubi: This Changes Everything
klo 17.30-20

Greenpeace esittää Naomi Kleinin This Changes Everything -bestselleriin pohjautuvan filmin, joka näyttää, miten ihmiset pysäyttävät ilmastonmuutoksen eri puolilla maailmaa Montanan hiilikaivosalueilta Athabascan öljyhiekoille ja Etelä-Intian rannikoilta Pekingiin. Mitä jos ilmastokriisin kohtaaminen onkin paras mahdollisuutemme rakentaa uusi ja parempi maailma? Elokuvan on ohjannut Avi Lewis. Elokuvan traileri: http://thefilm.thischangeseverything.org/about/ Tilaisuuden avaa Elina Mathlin Tampereen Greenpeacesta. Tilaisuudessa on mukana myös Take Charge-lupauskioski, jossa voi elokuvan jälkeen tehdä oman päätöksen ilmastoystävällisemmän maailman puolesta.

Paikka: PinniB, ls. B1096
Järjestäjä: Tampereen Greenpeace

Keskiviikko 25.11.

Luomuaamiainen Alakuppilassa
klo 8.30-10

Juveneksen aamupalalla tarjotaan Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien kunniaksi normaaliakin enemmän luomua ja Reilun kaupan tuotteita. Lisäksi aamiaisen aikaan löydät Alakuppilasta keräyslippaita ja tietoa Tamyn kehy-hankkeesta. Osallistumalla keräykseen edistät terveyttä Tharin aavikolla Intiassa: lahjoitusvaroilla perustetaan puutarhoja sekä rakennetaan käymälöitä ja vesisuodattimia aavikon asukkaille. Lisätietoa hankkeesta: tamy.fi/kehy

Järjestötori
klo 10-14

Järjestötorilla voit tutustua erilaisten kehitysyhteistyö- ja ympäristöjärjestöjen toimintaan. Torilla on myös tavaranvaihtopöytä ja ongelmajätteiden keräyspiste. Vaihtopöydässä voit vaihtaa käyttökelpoista vaatetta tai tavaraa. Ongelmajätepisteeseen voit tuoda käytetyt paristot, energiansäästölamput, loisteputket, pienet sähkö- ja elektroniikkaromut sekä tietosuojatallenteet ja -paperit.
Järjestötorilla mukana: Apu-Paku ry, Biodynaaminen yhdistys - Biodynamiska föreningen ry, Changemaker Tampere, Greenpeace, Ekokampus, Kehitysmaayhdistys Indigo ry, Käymäläseura Huussi ry, Luonto-Liiton Hämeen piiri, Maailmankauppa Tasajako, Maailmanvaihto ry – ICYE Finland, Oikeutta eläimille, ROKPA Finland ry, Ruokkikaa nälkäiset ry, Suomen Punainen Risti, Taksvärkki ry, Tampereen Unicef-vapaaehtoiset, Tampereen YK-yhdistys TAYK ry, Tampereen yliopiston vegaanit - TYVE, Tamyn kehitysyhteistyövaliokunta, Tamyn ympäristövaliokunta, Vegaaniliitto ry ja WWF Suomi.

Paikka: päätalo, Pääaula ja Juhlasalin aula
Järjestäjä: Tamy

Kehy-lounas Päätalon Juvenes-ravintolassa
klo 10.30-17

Juvenes lahjoittaa jokaisesta keskiviikon 25.11. kasvislounaasta 10 senttiä Tamyn kehy-hankkeelle. Tervetuloa nauttimaan lounaasta ja edistämään samalla Tharin aavikon asukkaiden terveyttä Intiassa: lahjoitusvaroilla perustetaan puutarhoja sekä rakennetaan käymälöitä ja vesisuodattimia. Lisätietoa hankkeesta: tamy.fi/kehy

Interaktiivinen luento: Syö maailma paremmaksi – ympäristön kannalta tärkeimmät ruokavalinnat
klo 12-14

Mitä tänään on ruuaksi? Entä huomenna? Miten ruokitaan 9 miljardia ihmistä? Ruokavalinnat ovat tärkeä osa elämäämme nyt ja tulevaisuudessa. Ruuantuotantoon käytetään valtavasti luonnonvaroja, ja valinnoillamme on suuret vaikutukset globaalisti. Kuinka tehdä hyviä ruokavalintoja sekä oman terveyden että ympäristön kannalta? Luennolla käydään läpi ruoantuotannon globaaleja ympäristövaikutuksia sekä pohditaan ruokavalintojen vaikeita kysymyksiä ja helppoja ratkaisuja. Luennoitsijana Stella Höynälänmaa projektikoordinaattori, Ekologinen jalanjälki.

Paikka: Päätalo, ls. A3
Järjestäjä: Suomen WWF

Salainen päiväkirja eläintiloilta
klo 14-16

Eveliina Lundqvist opiskeli eläintenhoitajaksi ja suoritti harjoittelujaksoja useilla eläintiloilla, kuten navetoissa, sikaloissa ja broilerihallissa. Hän oli kuitenkin erilainen opiskelija: maatalous- ja metsätieteiden maisteri, joka halusi tutustua eläintilojen olosuhteisiin ja kirjoitti kokemuksensa kirjaan “Salainen päiväkirja eläintiloilta”. Tamyn ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Milka Hanhela haastattelee Eveliina Lundqvistia kirjan pohjalta ja aikaa on myös yleisökysymyksille ja keskustelulle. Lisäksi kirjoja on myynnissä ja signeerauksia saatavilla.

Paikka: Päätalo, ls. C6
Järjestäjä: Tamy

Kehy-kino esittää: Living on one dollar
klo 16-18

Living on One Dollar -dokumentti seuraa neljän ystävyksen matkaa heidän yrittäessä elää Guatemalan maaseudulla vain 1 dollarilla päivässä. Vallitsevissa olosuhteissa he taistelevat nälkää, loisia ja äärimmäistä taloudellista painetta vastaan. Vaikka kyseessä on nuorille amerikkalaisille uskomaton todellisuus, ovat heidän haasteensa aitoja, sillä samaan aikaan 1,1 miljardia maailman väestöstä elää samoissa olosuhteissa. http://livingonone.org/ Elokuva on englanniksi, ilman tekstitystä.

Paikka: Pinni B1100
Järjestäjä: Tamyn Kehy-valiokunta

Torstai 26.11.

Biodynaminen maatilakokonaisuus: ekologista & sosiaalista ruoan tuotantoa
klo 10-12

Toimiva maatilakokonaisuus, maatilaorganismi, on biodynaamisen viljelyfilosofian ydinajatuksia. Tilakokonaisuus toimiessaan mahdollistaa ekologisen ravinteita kierrättävän maanviljelyn, lisää maatilojen omavaraisuutta, mahdollistaa laadukkaan ja kokonaisvaltaisen ruoan tuotannon sekä toimii sosiaalisena keskuksena. Biodynaaminen viljely on maailman vanhin luonnonmukaisen viljelyn suuntauksista sekä globaali viljelyliike, jossa yhdistyy ekologisuus, sosiaalisuus (mm. yhteisöllisyyys, hoitopedagiginen työ sekä yhteistyö kuluttajien & kauppiaiden kanssa) sekä pyrkimys tuottaa mahdollisimman elivoimaista ruokaa. Luennoimassa Henri Murto Rekolan puutarhan puutarhuri.

Paikka: Päätalo, ls. D13
Järjestäjä: Biodynaaminen yhdistys - Biodynamiska föreningen ry

Kokoava seminaari: Kuinka maailma ruokitaan?
klo 12-14

Tule kuulemaan asiantuntijoiden lyhyet alustukset siitä, millaista on kestävä ruuantuotanto meillä ja maailmalla. Tilaisuuden tarkoituksena on koota yhteen teemapäivien aikana käsiteltyjä aiheita ja tarjota osallistujille mahdollisuus jakaa niistä heränneitä ajatuksia toistensa ja asiantuntijoiden kanssa. Paikalla ainakin erikoistutkija Helena Kahiluoto Luonnonvarakeskuksesta aiheenaan globaali ruokaturvallisuus sekä Jaana Elo Luomuliitosta aiheenaan luonnonmukainen ruuantuotanto Suomessa.

Paikka: Päätalo, ls. D13
Järjestäjä: Tamyn ympäristövaliokunta

Hyönteistalousluento ja -keskustelutilaisuus
klo 14-16

Voisiko hyönteisten kasvatus ihmisravinnoksi olla ratkaisu, jolla turvataan proteiinin saanti tulevaisuudessa kymmenelle miljardille ihmiselle ympäristöystävällisesti? Hyönteiset tarjoavat paljon mahdollisuuksia, mutta laajamittaiseen kasvatukseen liittyy paljon avoimia kysymyksiä.  Luennoimassa Ilkka Taponen, yrittäjä, IFF Automation.  

Paikka: PinniB, ls. B1096
Järjestäjä: Tamy

Reilu kahvipöytäkeskustelu
klo 16-18

"Miten Reilun Kaupan järjestelmä on vaikuttanut kahvinviljelijöiden elämään? Miksi tamperelaiset ostavat Reilun Kaupan kahvia?” Kahvin matka kuppiisi sisältää monia vaiheita marjojen poiminnasta papujen paahtamiseen. Suomessa myydään yli sataa erilaista Reilun kaupan kahvia, mutta maailman kahvinviljelijöistä vain kaksi prosenttia on päässyt mukaan Reilun kaupan järjestelmään. Tule oppimaan ja keskustelemaan kahvista - kahvikupin äärelle tietenkin. Keskustelua alustavat ohjelmapäällikkö Teemu Sokka Reilu kauppa ry:stä ja toimitusjohtaja Reija Paakkinen Mokkamestarit Oy:stä.

Paikka: Päätalon Kahveri
Järjestäjä: Reilun kaupan korkeakoulun kannatustyöryhmä

Vapaaehtoistyöhön ulkomaille – Maailmanvaihto ry:n info
klo 16.30-17.30

Kiinnostaako vapaaehtoistyö ulkomailla? Tule kuulemaan mahdollisuuksista lähteä vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi Maailmanvaihto ry:n kautta! Paikalla vapaaehtoisia kertomassa kokemuksistaan. Maailmanvaihto lähettää nuoria aikuisia vapaaehtoistyöhön Aasiaan, Afrikkaan, Eurooppaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Oseaniaan sekä vastaanottaa ulkomaalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä Suomeen. Toiminnan tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä ymmärrystä ja tarjota oppimismahdollisuuksia vapaaehtoisille sekä ihmisille, joiden parissa he työskentelevät.
Paikka: Päätalo, ls. A05
Järjestäjä: Maailmanvaihto ry – ICYE Finland

TED Talks goes kapakka
klo 18-20

TED on maailmanlaajuinen yhteisö, joka muuttaa ymmärrystämme yhteiskunnasta jakamalla lyhyitä mutta intohimoisia puheita kaikkien saataville. Ravintola Mallashovissa järjestettävässä tapahtumassa katsotaan ja kuunnellaan puheita ruuan ja kehityksen näkökulmista. Puheiden jälkeen on luvassa keskustelua ja paikalla on myös alan ammattilaisia kommentoimassa puheiden sisältöä. Tule mukaan tekemään keskustelusta vilkas ja mielenkiintoinen tai osallistu kuuntelemalla ja innostumalla! Tilaisuus on englannin- ja suomenkielinen.

Paikka: Ravintola Mallashovi, Satakunnankatu 22. Ravintola on ilmoittanut tilojen olevan esteettömät. WC:stä ei ole tietoa.
Järjestäjä: Tamyn Kehy-valiokunta, Spatikka ry, ainekerho Shangri-la

Facebook-tapahtuma: facebook.com/events/185049075170303/

 

Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäiviä tukemassa:

 

Tamyn Vappulakki-palkinto jaettiin Yellow Houselle. Kuva Jonne Renvall

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy aloitti vappuviikon palkitsemalla Yellow Housen perinteikkäällä Vappulakki-palkinnolla. Vappulakki on tunnustuspalkinto, joka vuosittain jaetaan sellaiselle Tampereen tai lähialueen kulttuuritoimijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt opiskelijoiden kultturia. Vappulakki-palkinnon saaja valitaan vuosittain Tamyn kulttuurijaoston esityksestä.

Tamyn kulttuurisektori tarjoaa opiskelijan arkisen aherruksen vastapainoksi elämyksiä ja kokemuksia. Sen tavoitteena on mahdollistaa tamylaisten monipuolinen osallistuminen kulttuurin kokemiseen niin tuottajana kuin vastaanottajanakin.

Tämä näkyy erityisesti ylioppilaskunnan järjestämissä tapahtumissa sekä aktiivisen kulttuurijaoston toiminnassa. Viime aikoina Tamy on kulttuuritoiminnassaan painottanut yhteistyötä erilaisten piirissään toimivien järjestöjen ja muiden Tampereella vaikuttavien kulttuuritoimijoiden kanssa. Tuloksena on ollut useita menestyneitä tapahtumia ja tilaisuuksia.

Tamyn 2017 hallituksessa kulttuuriasioista vastaa Venla Monter ja tapahtumista Soile Koski-Aho. Lisäksi järjestö- ja viestintäasiantuntija toimii sektorilla tapahtumien järjestelyissä.

Kulttuuriasioiden sähköpostilista on k-linja@uta.fi. Listalla tiedotetaan kulttuurijaoston kokouksista ja toiminnasta sekä erilaisista kulttuuritapahtumista Tampereella. Liity mukaan (ks. ohjeet liittymiseen)!

 

NAISKULTTUURIPÄIVIEN OHJELMA / WOMEN CULTURE DAY'S PROGRAMME:

 

Tiistai

Keskiviikko

Torstai

In English

 

Tiistai 7.4.16.00–16.45: Opastettu kierros Työväenmuseo Werstaan Feminismi-näyttelyyn.17.00–18.30: Feminismien kirjot ja kirot.

Paneelikeskustelu feminismin, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden monista muodoista sekä tavoista tehdä maailmasta parempi. Feminismin merkityksestä, tekemisestä ja olemuksesta keskustelemassa feministit Rosa Meriläinen, Erika-Evely Eisen, Elina Halttunen-Riikonen, Jiri Nieminen sekä Suvi Auvinen.

Paikka: Työväenmuseo Werstaan Auditorio.
 

 

19.00 Jalostamo -kollektiivi. Elfriede Jelinekin: Rechnitz (Tuhon enkeli)

 

Elfride Jelinek (s.1946) on kiistelty mutta ennen kaikkea tunnustettu itävaltalainen kirjailija ja feministi. Rechnitz (Tuhon enkeli) -näytelmä on järkyttävä kuvaus Rechnitzin linnassa vuonna 1945 tapahtuneesta liki kahdensadan Unkarin juutalaisen murhasta. Esitys on pelottavaa aihetta käsittelevä teatterileikki, satiiri ja jopa parodia. Toteutus on kielellisesti herkullinen, visuaalisesti kerroksellinen - ja tanssiva ja laulava. Liput 24/18/14 € http://jalostamokollektiivi.com/esitykset/rechnitz/

Paikka: Teatterimonttu.

 

Keskiviikko 8.4.12.00–13.00: Seksin ja seksuaalisuuden tabut.

Seksipuhe on vapautunut viime vuosikymmeninä, mutta yhä on vaiettuja asioita. Kenelle seksi kuuluu ja kuinka sitä saa harrastaa? Saako feministi piiskata toista? Miksei asiallista seksuaalivalistusta anneta kaikille? Keskustelijoina queer-feministisen Ménage à trois -pornolehden päätoimittaja Iida Rauma, seksuaalineuvoja Oona Turunen (Sexpo) sekä seksibloggari Melissa Mäntylä. Keskustelua ohjaa Leeni Herrala (Tamy).

Paikka: Päätalo, LS D11.

 

13.15–13.30: Lounasajan drag show: DUSTY BLOW.

Paikka: Päätalo, Alakuppila.

 

14.00–15.00: Naisen kuvat nyt.

Miten kuvat vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme, ihanteisiimme ja identiteettimme rakentumiseen? Millaisia naisen kuvia meille tarjotaan? Millaista naisen kuvaa itse rakennat? Näyttelijät Emma-Sofia Hautala ja Annuska Hannula esittelevät keskustelutilaisuudessa uutta Who´s your honey? -videblogia. Ensi syksynä julkaistava blogi käsittelee naisen kuvia ajassamme, yhteiskunnassamme ja ajattelussamme. Tilaisuus on katsaus Hannulan ja Hautalan  taiteelliseen tutkimukseen ja lopuksi keskustellaan aiheesta ohjaaja Sirkku Peltolan (TTT), Trendi-lehden toimituspäällikkö Laura Kangasluoman sekä opiskelija Aada Järvisen kanssa.

Paikka: Päätalo, LS D11.

 


15.00–15.30: Palkansaajafeminismi tänään.

Professori Päivi Korvajärven (sukupuolentutkimus) puheenvuoro.

Paikka: Päätalo, LS D11.


17.45–18.00: Vihapuhetta ja ihania tissejä! OHJELMA ON PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI. Pahoittelemme.


Tampereen yliopiston näyttelijäntyön opiskelijoiden tuottama performanssi sukeltaa internetfoorumien teksteihin feminismistä ja feministeistä.

Paikka: Tullikamarinaukio.18.15-20: Kuka näyttää kaapin paikan?

Kansanedustajat päättämässä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista

Paneeli pohjaa löyhästi dosentti Tuula Juvosen pian ilmestyvään kirjaan Kaapista kaapin päälle  (Vastapaino 2015). Paneelissa mukana kansanedustajaehdokkaat:
Aleksi Jäntti (kok), Santeri Lampi (kesk), Sanna Marin (SDP), Tiina Elovaara (PS), Anna Kontula (vas), Sari Tanus (kd) sekä Juhana Suoniemi (vihr).

Paikka: Linna, LS K103.  Torstai 9.4.


 

12.00–13.30: Ilmassa oli suuren sukupuolisyrjinnän tuntua: keskustelua urheilun ja liikunnan syrjivistä käytännöistä.

Miksi koululiikuntaryhmät jaetaan edelleen tyttöjen ja poikien mukaan kahtia? Kuinka vapaa-ajalla liikkuminen vaikuttaa ihmisen identiteettiin? Keneltä puuttuvat pukukopit ja hallivuorot?

Keskustelemassa tutkijat Päivi Berg (VTT, Nuorisotutkimusverkosto) ja Marja Kokkonen (PsT, LitM, Jyväskylän yliopisto), valtion liikuntaneuvoston jäsen ja kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen sekä liikuntaneuvoja Esmeray Kontu.

Paikka: Päätalo, LS D11.

 

14.00–14.45: F-sana queer-teorian ja kolmannen aallon feminismin aikakaudella (englanniksi)

Mitä feminismi tarkoittaa, kun sukupuolen ja seksuaalisuuden merkitykset kyseenalaistuvat? Mitä on olla queer? Voisivatko Naiskulttuuripäivät olla Queer-kulttuuripäivät? Mitä se muuttaisi? Sukupuolentutkimuksen opiskelija ja queer-aktivisti Olga Burmakovan luento.

Paikka: Päätalo, LS D11.

 

16.00: Olya’s Love -dokumenttielokuva.

Naiskulttuuripäivät esittää yhteistyössä Pirkanmaan Elokuvakeskuksen ja Doc Loungen kanssa omaelämäkerrallisen dokumenttielokuvan Venäjällä asuvan lesboparin arjesta. Elokuva on venäjänkielinen, tekstitys englanniksi. Liput 5 €.

Paikka: Elokuvateatteri Niagara, Kehräsaari.

 

17.30–19: Olyan jälkipuinti: Venäjän seksuaalivähemmistöjen tila.

Olga Burmakova kertoo siitä, miten feminismi ja Venäjän seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustilanne liittyvät toisiinsa. Haastattelemassa Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Tuure Pitkänen. Keskustelu on englanniksi.

Paikka: Ravintola 931, Kehräsaari.21: Naku-päivien iltajuhla: Dxxxa D + Minkki & Mercedes Bentso. Liput 6 €.

Paikka: Kulttuuriravintola Telakka.


Mukana nakuilemassa Tampereen yliopisto, Työväenmuseo Werstas, Kasvisravintola Gopal, Pirkanmaan Seta, Vattu ry, Kameraseura Vastavalo, Elokuvakeskus Niagara, Doc Lounge Tampere, Ravintola 931 sekä Kulttuuriravintola Telakka.

 

WOMEN CULTURE DAY'S PROGRAMME

 

Tuesday 7.4.

 

16-16.45: Guided tour of the Feminism-exhibition at the Finnish Labour Museum Werstas. (Finnish)

 

17-18.30 The Many Faces of Feminism (Finnish)

Panel discussion on the versatility of feminism and equality and on how to make the world a better place. On the panel discussing the essence of feminism Rosa Meriläinen, Erika-Evely Eisen, Elina Halttunen-Riikonen, Suvi Auvinen and Jiri Nieminen.

Place: Finnish Labour Museum Werstas, auditorium.

 

19.00 Jalostamo- collective presents. Elfriede Jelinek: RECHNITZ (Der Wurgeengel)

Finnish Premiere in Teatterimonttu. Tickets 24/18/14. The play is entirely in Finnish.

 

Wednesday 8.4.

 

12-13: Taboos of Sex and Sexuality (Finnish)

The ways in which to talk about sex have become more open over the course of the last few decades, but some aspects remain taboo. Who can have sex, and how? Can a feminist spank, or be spanked? Why isn’t comprehensive sex education provided for all? On the panel editor in chief of queerfeminist porn magazine Ménage á Trois Iida Rauma and sex blogger Melissa Mäntylä. Moderator: Leeni Herrala (TAMY).

Place: Main Building, D11.

 

13.15-13.30: Lunchtime Drag Show: DUSTY BLOW

Place: Main Building, Alakuppila.

 

14-15: The Image of Today’s Woman (Finnish)

How do images affect our everyday lives, our ideals and the construction of our identities? What kinds of visual representations of women are we given? Which image of a woman do you construct? Actors Emma-Sofia Hautala and Annuska Hannula present the new “Who’s your honey?”-vlog. The vlog concerning images of women in our time, in our society, and in our thinking will be published in fall 2015. The presentation is a look into Hannula and Hautala’s artistic research, followed by discussion around the topic with director Sirkku Peltola (Tampere Workers’ Theatre), editor-in-chief Laura Kangasluoma (Trendi) and student Aada Järvinen.

Place: Main Building, D11.

 

15-15.30: Breadwinner Feminism Today (partly Finnish)

Speech by Professor Päivi Korvajärvi.

Place: Main Building, D11.

 

17.45-18:  Hate Speech and Nice Tits! (Finnish) PROGRAMME IS CANCELLED DUE TO ILLNES.

Performance by UTA theatre work students dives into the world of online forum discussions about feminism and feminists.

Place: Tullikamarinaukio

 

18.15-20: Who Wears the Pants? (Finnish)

Panel discussion on the parliament’s position in legislating the rights of gender and sexual minorities. Based loosely on adjunct professor Tuula Juvonen’s soon to be published book Kaapista kaapin päälle (Vastapaino 2015). With MP candidates Sari Tanus (KD), Aleksi Jäntti (Kok), Santeri Lampi (Kesk), Sanna Marin (SDP), Tiina Elovaara (PS), Anna Kontula (Vas) sekä Juhana Suoniemi (Vihr).

Place: Linna K103

 

Thursday 9.4.

 

12-13.30: Moving the Goalposts: The Discriminatory Practices of Sports and Exercise (Finnish)

Why are school PE classes still gender-segregated? How can exercising as a hobby affect one’s identity? Who don’t get changing rooms and access to sports halls? Discussing the issue researchers Päivi Berg (D.Soc.Sc., Finnish Youth Research Centre) and Marja Kokkonen (Ph.D Psych, MSS, University of Jyväskylä), and The National Sports Council and Tampere city council member Minna Minkkinen. Moderator:

Place: Main Building, D11.


14.00–14.45: The F-word in the Era of Queer Theory and Third-wave feminism (English)


What is feminism, when definition of gender and sexuality is being questioned? What does it mean to be queer? Could we have Queer Culture Days instead of Women Culture Days? Would it change something? A lecture by Gender studies student and queer activist Olga Burmakova.

Place: Main Building, D11.

16: Documentary: Olya’s Love (English, Russian)

WCD in association with Pirkanmaa Film Centre and Doc Lounge present an autobiographical documentary about a lesbian couple’s life in Russia. Russian audio, English subtitles. Tickets 5€.

Place: Arthouse Cinema Niagara, Kehräsaari

 

17.30-19: Olya Revisited: Marginalized Sexualities in Russia Today (English)

Gender studies student and queer activist Olya Burmakova talks about the human rights situation of people with marginalized sexual identities in Russia. Interviewer Tuure Pitkänen, chair of Pirkanmaan Seta ry.

Place: Ravintola 931, Kehräsaari.

 

21: WCD Evening Soiree: Dxxxa D + Minkki & Mercedes Bentso. Tickets 6€.

Place: Restaurant Telakka

 


Women Culture Days is organized with the help of the University of Tampere, Finnish Labour Museum Werstas, Vegetarian Restaurant Gopal, Pirkanmaan Seta ry, Vattu ry, Camera Club Vastavalo, Arthouse Cinema Niagara, Doc Lounge Tampere, Restaurant 931 and Restaurant Telakka.

(MORE INFO IN ENGLISH BELOW)

Tamyn naiskulttuuripäivät: 50 SHADES OF FEMINISM


Tampereella 7.–9.4.2015

Mitä feminismi tarkoittaa? Kuinka se toimii ja mihin sitä tarvitaan? Miltä feministi näyttää? Miltä feministi voi näyttää? Miten feminismiä tehdään? Onko tasa-arvo valmis? Voiko hetero olla queer? Mihin pukukoppiin kuuluu mennä? Voiko eläin olla feministi? Mutta entäs miehet?

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan 34. Naiskulttuuripäivillä tutustutaan feminismien kirjoon ja pohditaan, mitä kaikkea kiistelty F-sana tarkoittaa, kuinka monipuolisesti sitä voi käyttää ja näyttää, ja millä eri tavoilla feminismejä harjoitetaan. Päivien aikana puidaan feminismin ulottuvuuksia niin suorasanaisesti määritellen kuin erilaisia sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoja sivuavissa ohjelmanumeroissakin. Mukana ohjelmassa on monipuolisesti tieteen, taiteen ja politiikan tekijöitä sekä – ja pääasiassa – aivan tavallisia feministejä.

Minun feminismini -valokuvakilpailun parhaimmistoa on näytillä Alakuppilassa 7.–17.4. Kilpailun järjesti Naiskulttuuripäivät yhdessä Kameraseura Vastavalon kanssa. Kilpailuun voi osallistua 31.3. asti. Lue lisää.

Toivotamme kaikki sukupuolet ja sukupuolettomuudet lämpimästi tervetulleiksi Naiskulttuuripäiville!

Ps. Oma ismi mukaan.

 

LUE NAISKULTTUURIPÄIVIEN KOKO OHJELMA TÄSTÄ

 

Naiskulttuuripäivät löydät myös Facebookissa

Naiskulttuuripäivien event Facebookissa.

Lisätietoja:

Piita Kiviaho, projektisihteeri

naiskulttuuripaivat@tamy.fi

HUOM! Naiskulttuuripäivien sähköpostissa on ollut ajoittaisia ongelmia. Jos et saa vastausta pariin päivään tai epäilet, ettei sähköposti ole mennyt perille, voit myös laittaa viestiä osoitteeseen sopoasiantuntija@tamy.fi

 

Naiskulttuuripäivien graafisen ilmeen on suunnitellut ja toteuttanut Samuli Huttunen. Tekstien käännöksistä vastaa Reeta Melanen.

 

OSALLISTU "MINUN FEMINISMINI" -VALOKUVAUSKILPAILUUN!

Mitä feminismi tarkoittaa? Kuinka monet kasvot sillä on? Miltä näyttää sinun feminismisi? Naiskulttuuripäivät ja Kameraseura Vastavalo järjestävät "Minun feminismini" -aiheisen valokuvauskilpailun, jonka tavoitteena on tuoda esiin feminismin eri sävyjä ja muotoja. Kilpailu päättyy 29.3., tarkempia tietoja nettisivuilta.

 

Tamy Women Culture Days 2015: 50 SHADES OF FEMINISM

 

Tampere 7.-9.4.2015

 

What does “feminism” mean? How does it work, and what is it needed for? What does a feminist look like? What can they look like? What is feminist action? Is the fight for equality finished? Can a straight person be queer? Which changing room can I use? Can an animal be a feminist? How about men?

 

The University of Tampere Student Union’s 34th Women Culture Days are dedicated to exploring variety under the label of feminism, and to discussing the many possible meanings of the contested “f-word”, how broadly it can be used and how different feminisms are utilized in practice. Over the course of the days the definitions of feminism are both explicitly  spelled out and implicitly explored through connection to genders and sexualities. The programme includes thinkers and speakers from across academic disciplines, art, politics, and – mainly – just regular feminists.

 

The best of the “My feminism” photography contest is displayed in Alakuppila 7.-17.4. The contest was organized by WCD with Camera Club Vastavalo.

 

We warmly welcome people of all genders and non-genders to the Women Culture Days!

 

P.S. Bring your own -ism.

 

READ THE WHOLE PROGRAMME HERE

 

Yhteistyössä:

 

 

 

 

 

 

 

Tamy palkitsi Squat Denan, Epilässä sijaitsevan kaikille avoimen tilan sen ansiokkaasta, vaihtoehtoisesta toiminnasta Tamyn perinteisellä Vappulakki-palkinnolla

Tamyn Vappulakki-palkinnon saaja 2013: Tullikamarin kulttuurikeskus

Tamy palkitsi Tullikamarin kulttuurikeskuksen sen ansiokkaasta toiminnasta Tamyn Vappulakki-palkinnolla.

Vappulakin luovutus 2012

Tamyn perinteikäs Vappulakki-palkinto myönnettiin vuonna 2012 Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalolle. Palkintoseremonia pidettiin Tamyn ja Tampereen tieteentekijät ry:n järjestämässä kevätjuhlassa 27.4.2012 yliopistolla.

Vuosi 2012 tulee olemaan todellinen urheilun supervuosi, sillä kesällä luvassa ovat muun muassa sekä jalkapallon EM-kisat että kesäolympialaiset. Tämän supervuoden kunniaksi Tamyn kulttuurijaosto ja politiikan opiskelijoiden ainejärjestö Iltakoulu järjestävät yliopistolla koko kevään jatkuvan sarjan urheiluelokuvista ja dokumenteista, jotka käsittelevät urheilun yhteiskunnallisuutta.

Sivut