Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

 

Perinteet

Tamyn lyyra, nauha ja lippu

Tamyn lyyra.Mikäli lakkisi on originaalissa kunnossa, siinä todennäköisesti on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kultainen lyyra. Hui!

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan eli Tamyn eli SINUN ylioppilaskuntasi kauniin kokardin voit itsellesi lunastaa Tamyn toimistolta Yliopistonkadulta, Pienteollisuustalon toisesta kerroksesta. Ja kunhan omansa saa, niin sitten askartelemaan! Kuka nyt haluaisi viettää vappua ilman oman ylioppilaskunnan lyyraa ylioppilaslakissa?

Oman lyyran lisäksi Tamylla on myös nauha ja lippu, joiden värinä on sininen ja kulta logostakin tutun punaisen sijasta. Näitä näkee lähinnä vuosijuhlallisuuksissa.

A. E. Jänneksen kirjoituskilpailu

Vuonna 1954 Elli ja NA.E. Jännes ja valtakirjaiilo Jännes luovuttivat 100 000 markkaa Tamyn edeltäjälle Yhteiskunnallisen Korkeakoulun Oppilaskunnalle käytettäväksi Arvi Emil Jänneksen muistorahastona. Lahjoituskirjassa todetaan, että varat tulee käyttää "vuosittain Oppilaskunnan harrastuskilpailujen runosarjan ansioituneimpien palkitsemiseen. Ensimmäisen kerran palkinnon jakaminen tulee kysymykseen vuoden 1956 harrastuskilpailussa. Mikäli jonakin vuonna ei harrastuskilpailua järjestetä, liitetään sen vuoden korkotulot kokonaisuudessaan pääomaan."

Kirjoituskilpailu on järjestetty lukemattomia kertoja, ja sen aiheisiin ovat lukeutuneet muun muassa kabaree ja sketsit, hyvä/paha ja nuori runo. Nykyään kilpailu pyritään järjestämään muutaman vuoden välein. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2015.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue on nimensä mukaisesti itsenäisyyspäivänä 6.12. järjestettävä tapahtuma, josta vastuussa ovat yhteistyössä Tamy ja Tampereen Teknillisen Yliopiston ylioppilaskunta (TTYY).

Kulkueessa tummiin pukeutunut ja valkolakkipäinen joukko marssii ensin yliopistolta Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudoille ja sitten sieltä Keskustorille kaupungin itsenäisyyspäivän seremonioihin. Hautausmaalla pitää puheen vuorovuosin Tamyn tai TTYY:n puheenjohtaja. Tamyn vuoro on parittomina vuosina. Kummankin ylioppilaskunnan puheenjohtajat laskevat yhdessä seppeleen haudalle.

Seppeleenlaskun jälkeen kulkue tekee pienen kierroksen Itsenäisyydenkadun kautta ja saapuu Keskustorille parahiksi seuraamaan kaupungin perinteisesti järjestämää ilotulitusta.

Historiateos

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan historiateos "Elämää ja taistelua - Tampereen yliopiston ylioppilaskunta ja sen edeltäjät 1925–2010" on julkaistu ja nyt saatavilla. Teoksen on kirjoittanut FM Vesa Vartiainen ja FT Mervi Kaarninen, ja sen toteuttamisesta on vastannut Tampereen yliopisto apunaan Tamyn historiateostyöryhmä. Tamy ei ole tehnyt historiateosta aikaisemmin, joten teoksen merkitys on ainutlaatuinen.

Lue lisää teoksesta historiateos-osiosta.

Vappulakki-palkinto

Vappulakki on tunnustuspalkinto, joka vuosittain jaetaan sellaiselle Tampereen tai lähialueen kulttuuritoimijalle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt opiskelijakulttuuria ja opiskelijoiden kulttuuria, opiskelijana olemista sekä olemista opiskelemisesta huolimatta. Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien.

Lue lisää Vappulakki-palkinto -osiosta.

Ylioppilastalo

Ylioppilastalo.

Ylioppilaskunnan toimisto sijaitsi vuodesta 1968 kesään 2013 saakka Ylioppilastalon 2. kerroksessa, osoitteessa Kauppakatu 10. Ylioppilastalo palveli Tamyn hallituksia ja henkilökuntaa vuosia, mutta uusia tiloja ryhdyttiin kartoittamaan, sillä ylioppilaskuntaa haluttiin tuoda lähemmäs opiskelijoita. Fyysisen sijaintinsa takia opiskelijat eivät juuri yo-talolla vierailleet ja myös toimiston väen aikaa kulutti joka päiväinen siirtyminen Kauppakadun ja yliopiston välillä. Talo oli myös esteellinen, mikä on ristiriidassa Tamyn linjausten kanssa. Ylioppilastalolle heitettiin jäähyväiset, ja toimisto muutti yliopistoa vastapäätä osoitteeseen Yliopistonkatu 60 A kesällä 2013.

Ylioppilastalon 2. kerroksen jatkokäyttö on vielä harkinnassa, mutta tarkoituksena on, että talossa jatkaa opiskelijoihin liittyvä toiminta. Alakerran ravintola Yo-talo jatkaa toimintaansa entiseen tapaan, ja Yo-talolla voikin vielä tunnelmoida opiskelijoiden taloa.