Ohje:Ohje

Tamypedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taustaa

Tämän lyhyen oppaan tarkoitus on toimia oppaana TamyWikin tehokkaaseen käyttöön. Kun opas on saatu koottua mahdollisimman kattavaksi, sen voi esimerkiksi tulostaa järjestöjen aktiivien käyttöön.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on TamyWiki?

»An easy-to-edit, shared online database of pages that really works? That's a wiki. (Woods & Thoeny 2007, 13.)»

Wiki tarkoittaa nopeaa ja yhteisöllistä verkkojulkaisemista. Kaikkien tuntema esimerkki wikistä on Wikipedia, joka on wiki-alustalla toimiva tietosanakirja.

TamyWiki on kaikille Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiville suunnattu sivusto, jota kaikki sen käyttäjät voivat muokata ja kehittää edelleen. TamyWikin sisältö on suurimmaksi osaksi julkista kaikille, mutta sitä pääsee muokkaamaan ainoastaan rekisteröitymällä wikiin ja kirjautumalla sisään. Wikin käyttöä valvoo Tamyn järjestösihteeri.

Kuinka pääsen sisään wikiin ja muokkaamaan sivuja?

Osaa TamyWikin sivuista voi kuka tahansa käyttäjä selata, mutta sivujen muokkaaminen vaatii aina sisäänkirjautumisen. TamyWikin tunnuksina toimivat Tampereen yliopiston peruspalvelutunnukset. Alta löydät ohjeet wikiin kirjautumiseen.

 1. Mene internetselaimella osoitteseen http://www.tamy.fi/tamypedia.
 2. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa linkkiä "Kirjaudu peruspalvelutunnuksella".
 3. Kirjoita peruspalvelutunnuksesi ja salasanasi Tampereen yliopiston intrawww:n "Authentication required"-ruutuun.
 4. Hyväksy tietojesi siirto Tamyn www-palvelimelle klikkaamalla "Siirrä tiedot".
 5. Jos seuraavaksi avautuu tietoturvavaroitus (Security warning), klikkaa "Jatka" (Continue).
 6. Olet kirjautuneena TamyWikiin!

Kuinka luon uuden sivun?

 1. Kirjoita haluamasi sivun nimi oikeasta ylälaidasta löytyvään "Etsi"-kenttään.
 2. Paina "Siirry".
 3. Mikäli sivua ei vielä ole olemassa, voit luoda sen klikkaamalla haluamasi sivun nimen linkkiä: "Luo sivu haluamasi sivun nimi tähän wikiin".
 4. Sivu on luotu ja valmis muokattavaksi.

Kuinka nimeän ja luokittelen uuden sivuni?

Nimeä sivusi selkeästi ja ytimekkäästi. Jokaisella TamyWikin sivulla tulisi olla vähintään yksi luokka. Luokittelun tarkoituksena on jaotella TamyWikin sisältö järkeviin kokonaisuuksiin, ja helpottaa lukijaa löytämään muita samaan aihepiiriin kuuluvia artikkeleita.

Luokka tehdään yksinkertaisesti luokittelemalla artikkeli haluttuun luokkaan, merkinnällä [[Luokka:Luokan nimi]]. Luokan nimeä klikkaamalla artikkelin lopusta pääsee automaattisesti päivittyvälle Luokka-sivulle, joka listaa kaikki luokkaan kuuluvat artikkelit.

Luokka-sivulle kirjoitetaan lyhyt ja ytimekäs kuvaus luokan sisällöstä, ja mahdolliset pääluokat, jonka alaluokaksi luokka halutaan sijoittaa. Luokka lisätään toisen luokan alaluokaksi yksinkertaisesti merkitsemällä luokkasivulle merkintä [[Luokka:Pääluokan nimi]].

Muita ohjeita:

 • Artikkeli voi tarvittaessa kuulua useampaan luokkaan. Onkin tärkeää, että TamyWikin rakenteesta tulisi verkostomainen.
 • TamyWikin artikkeleita ei tarvitse luokitella tiukasti puuhierarkiaan, vaan luokittelu muodostaa hierarkisen verkon.
 • Artikkelin ei tule sijaita sekä pää- että alaluokassa. Tästä voi kuitenkin poiketa perustelluissa tapauksissa.
 • Voit etsiä sopivaa luokkaa kaikkien luokkien joukosta tai Pääluokista.

Haluaisin luoda järjestöllemme sivun ja luokan. Mitä teen?

Kun haluat luoda ainejärjestölle tai harrasteyhdistykselle sivun, voit

 1. hakea oikeasta ylälaidasta löytyvällä hakutyökalulla järjestöäsi sen nimellä ja luoda sitä kautta sille oman sivun (ks. ohjeet yllä "Kuinka luon uuden sivun?")
 2. selata luetteloa Tamyn ainejärjestöistä tai luetteloa Tamyn harrasteyhdistyksistä ja klikata sieltä järjestösi nimen linkkiä. Luetteloista voit myös varmistaa, ettei kukaan muu ole jo ehtinyt luoda yhdistykselle tai järjestölle esittelysivua.

Uuden sivun muokkauksessa on helpointa lähteä liikkelle järjestöesittelyn mallisivusta. Voit kopioida sivun koodin (klikkaamalla oikeasta ylälaidasta "Muokkaa" ja valitsemalla tekstilaatikon sisällön) uudelle sivulle ja täyttää siihen oman järjestösi tai yhdistyksesi tiedot soveltuvilta osin.

Oman luokan voit perustaa järjestöllesi hakemalla hakutyökalulla sivua Luokka:järjestönnimi. Luokan voit luoda siis samalla tavalla kuin uuden sivunkin. Kaikki järjestöäsi koskevat sivut (ja mahdolliset alaluokat) kannattaa linkittää luokkaan merkitsemällä kunkin alalaitaan [[Luokka:järjestönnimi]].

Kuinka muokkaan sivua?

Lähes kaikkia wikin sivuja voi kuka tahansa sisäänkirjautunut käyttäjä muokata. Jos haluat muokata koko sivua, se onnistuu sivun ylälaidassa olevasta muokkaa-linkistä. Jos haluat muokata ainoastaan yksittäisen otsikon alla olevaa tekstiosiota, voit painaa otsikon oikealla puolella olevia muokkaa -linkkejä.

Wikiin kirjoitettujen dokumenttien muokkaaminen on helppoa. Suurin osa niiden sisällöstä onkin pelkkää tekstiä ja valmista dokumenttia on hyvin helppoa muokata jopa ilman minkäänlaisia pohjatietoja wikistä.

Tämän ohjeen lopussa on Wikipedian ohjeista kopioitu perusohje sivun muokkaamiseen. Jos tämä ei riitä, voit katsoa ohjeita esimerkiksi Wikipedian puolelta, sillä TamyWiki toimii samalla MediaWiki-alustalla kuin Wikipedia.

 • Muokkaaminen tehdään tekstikenttään kirjoittamalla.
 • Alalaidasta löytyvään "Yhteenveto" -kenttään voi halutessaan kirjoittaa selityksen siitä, mitä on muokannut ja miksi.
 • Esikatsele -painikkeesta voit tarkastaa, että sivusto näyttää järkevältä.
 • Tallenna sivu -painikkeesta voit tallentaa sivun.
 • Näytä muutokset -painikkeesta pääsee tarkistamaan, mitä on täsmälleen muokannut tällä muokkauskerralla.

Voinko muka muokata mitä tahansa sivua?

Kyllä voit (tai ainakin kaikkia niitä sivuja, joita ei ole suojattu muokkaamiselta). Wikisivustot eivät toimi, ellei niiden lukijoilla ole rohkeutta muokata niiden sisältöä. TamyWikinkin sisältö voi kehittyä paremmaksi vain siten, että sen käyttäjät osallistuvat työhön. Tee muutoksia, korjaa virheitä, lisää uutta, täsmennä ilmauksia ja niin edespäin. Jos huomaat virheen, älä mieti "Miksi kukaan ei tarkista näitä sivuja??!!" vaan korjaa asia itse.

Wikin käytäntöihin kuuluu rajaton korjaus- ja paranteluvapaus. Pidä myös mielessäsi se, että tietenkin myös muut muokkaavat sinun kirjoituksiasi.

Kuinka palaan vanhaan versioon sivusta?

Wikeissä kaikki muutokset voi aina perua palaamalla vanhaan versioon. Et voi koskaan hävittää tai tuhota lopullisesti mitään!

 1. Mene sivulle, jonka haluat palauttaa vanhaksi versioksi.
 2. Paina ylhäältä oikeasta reunasta löytyvää "Näytä historia"-nappia.
 3. Pääset katsomaan eri aikoina olleita versioita sivusta painamalla ajankohtia.
 4. Klikattuasi jotain ajankohdista voit myös selata versiota eteen- ja taaksepäin ajassa linkeistä "Vanhempi versio" ja "Uudempi versio". Linkit löytyvät aivan sivun yläosasta.
 5. Kun löydät haluamasi version, paina sillä ollessasi linkkiä "Muokkaa". Linkki löytyy keskeltä ylhäältä.
 6. Tallenna sivusto.
 7. Sivusto on nyt palautettu vanhaksi versioksi.

Kuinka luon täsmennyssivun?

Jos samalla otsikolla on useita eri merkityksiä, täsmennyssivu (disambiguation page) ohjaa käyttäjän oikeaan aihepiiriin. Artikkelien tulisi viitata suoraan oikean aihepiirin käsitteeseen. Jos saavut linkistä täsmennyssivulle, kannattaa linkki korjata osoittamaan oikeaan artikkeliin.

Lisää täsmennyssivun loppuun täsmennyssivuhuomautus merkinnällä:
42pxTämä on täsmennyssivu, joka luettelee moniselitteisen käsitteen merkitykset. Katso myös TamyWiki:Luettelo täsmennyssivuista.
. Jotta täsmennyssivu ei näkyisi orpojen sivujen luettelossa, sivulle TamyWiki:Luettelo täsmennyssivuista kannattaa laittaa linkki siihen.

Voinko tallentaa tänne kuvia?

Toki voit. Lisääminen tapahtuu vasemman puolen työkalut-valikosta toiminnolla "Tallenna tiedosto". Kuvien täytyy sopia 150kt rajoituksen sisään. TamyWiki pienentää ne npx tai thumb toiminnolla. Muista lisätä kuva sopivaan kuvaluokkaan. Ohjeita kuvan asetteluun löydät tämän ohjesivun lopusta.

HUOM! Noudata ehdottomasti tallentaessasi seuraavia sääntöjä.

 1. Mainitse lähteesi. Teitkö tai kuvasitko itse? Mistä tiedosto on peräisin?
 2. Kuvaan pitää olla lupa. Ota tarvittaessa yhteyttä omistajaan ja kysy.
 3. Suositellut formaatit ovat JPG valokuville ja PNG piirroksille.
 4. Tarkista, ettei vastaavaa tiedostoa jo ole TamyWikissa. Tallennusloki, kuvalista ja uudet kuvat auttavat tässä. TamyWiki osaa tehdä kuvista automaattisesti pienempiä versioita, joten tallenna vain se sopivan iso.
 5. Nimeä tiedosto kuvaavasti ja järkevästi. Ei logo1.gif tai IMG_2556.JPG. Näin haku löytää tiedostosi eikä joku muu tallenna jotain ihan muuta sen päälle.
 6. Linkitä tai luokittele tiedosto. Joko joltakin sopivalta sivulta ja/tai liitä se johonkin luokkaan. Lue tarvittaessa ohjeet kuvan ja äänen lisäämisestä.

Muokkausohjeita

Seuraava on lyhennelmä Wikipedian sivustosta Ohje:Kuinka sivuja muokataan (haettu 19.11.2010). Tämä luku on julkaistu GNU Free Documentation Licensen alla.

Luvut, kappaleet, listat ja viivat

Muotoiltu teksti Kirjoitettu koodi

Uusi luku

Kohta

Alikohta


== Uusi luku ==

=== Kohta ===

==== Alikohta ====

Yhdellä rivinvaihdolla ei ole vaikutusta.

Mutta tyhjä rivi aloittaa uuden kappaleen.

Yhdellä rivinvaihdolla
ei ole vaikutusta.

Mutta tyhjä rivi
aloittaa uuden kappaleen.
 • Listoja voi tehdä helposti:
  • jokainen rivi aloitetaan tähdellä
  • useampi tähti tarkoittaa syvempää tasoa
* Listoja voi tehdä helposti:
** jokainen rivi aloitetaan tähdellä
** useampi tähti tarkoittaa syvempää tasoa
 1. Numeroiduilla listoilla voi
  1. myös tehdä listoja,
  2. joita on helppo seurata.
# Numeroiduilla listoilla voi
## myös tehdä listoja,
## joita on helppo seurata.
Rivejä voi
sisentää
useita tasoja
:Rivejä voi
::sisentää
:::useita tasoja
Vaakaviiva: yläpuoli

ja alapuoli.

Vaakaviiva: yläpuoli
----
ja alapuoli.
Allekirjoitus keskustelusivulle:

- Montrealais 08:10 Oct 5, 2002 (UTC)

Allekirjoitus keskustelusivulle:
~~~~

Linkit, URL:t, kuvat

Muotoiltu teksti Kirjoitettu koodi

Linkki: kysymyksiä ja vastauksia Wikipediasta.

 • Artikkelin nimi alkaa automaattisesti isolla kirjaimella.
Linkki: [[kysymyksiä ja vastauksia Wikipediasta]].

Sama artikkeli, mutta eri teksti: kysymyksiä.

Sama artikkeli, mutta eri teksti: 
[[kysymyksiä ja vastauksia Wikipediasta|kysymyksiä]].

Päätteet yhdistetään linkin tekstiin: metriä, koiralla

Päätteet yhdistetään linkin 
tekstiin: [[metri]]ä, [[koira]]lla

Ohjaus toiseen sivuun

#REDIRECT [[Yhdysvallat]]
tai
#OHJAUS [[Yhdysvallat]]

Jos haluat linkittää Wikipedia-artikkeliin, jota ei löydy suomeksi, mutta löytyy esimerkiksi englanniksi, voit linkittää esimerkiksi englanninkielisiin artikkeleihin tällä rakenteella. Tässä "en" on englannin tunniste. Esimerkiksi saksan tunniste on "de". Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi Planktonista on suomenkielinenkin sivu Plankton, jolloin Wikipedian eheyden vuoksi on suositeltavampaa linkittää suomenkielisiltä sivuilta suomenkielisille sivuille.

Linkki artikkeliin Wikipedian englanninkielisessä versiossa:

[[:en:Plancton|plankton]]

Linkki Wikipedian ulkopuolelle: Nupedia, [1]

Linkki Wikipedian ulkopuolelle: 
[http://www.google.com/ Nupedia], [http://www.google.com/]

Tai anna suoraan URL: http://www.google.com/.

 • Tekee paperitulosteesta käyttökelpoisemman.

On olemassa erityinen tapa linkittää erikielisiä samaa aihetta käsitteleviä artikkeleita, katso Kieltenväliset linkit.

Tai anna suoraan URL: 
http://www.google.com/.
 • URL:ssä jokaisen merkin pitää kuulua seuraaviin: A–Z a–z 0–9 ._\/~%-+&#?!=()@ \x80-\xFF. Jos URL:ssä on muita merkkejä, ne on muutettava, esim. ^ pitää kirjoittaa %5E (Katso ASCII).

Kuva: Wikipedian logo

Kuva: [[Kuva:Wikipedia-logo-fi.png]]

tai mieluummin vaihtoehtoisella tekstillä

[[Kuva:Wikipedia-logo-fi.png|Wikipedian logo]] 
Wikipedian logo
Hei, minä olen kuvateksti.

Kuvan lisääminen tekstin oheen oikealle, kuvatekstin kera, onnistuu esimerkiksi näin.

 • Kuva ensin, sitten teksti.
<div class="floatright">[[Kuva:Wikipedia-logo-fi.png|Wikipedian logo]]
<br />Hei, minä olen kuvateksti.</div>

Toinen tapa lisätä kuvateksti on liittää kuvaan "frame" määre. Tämä kehys näyttää samalta kuin pikkukuvia "thumb" määreellä luotaessa:

[[Kuva:Wikipedia-logo-fi.png|frame|Wikipedian logo]]
Videot lisätään artikkeliin Malline:M-mallineella Malline:Video
{{Video
|tiedostonimi=A11v 1094228.ogg
|kuvaus=[[Buzz Aldrin]] astuu Kuun pinnalle
|koko=4,35 [[Megatavu|Mt]]
|kesto=1 min 15 s}}

Merkkien muotoilu

Muotoiltu teksti Kirjoitettu teksti

Kursivoitu, lihavointi, molemmat.

 • Nämä ovat siis moninkertaisia heittomerkkejä ('), eivät lainausmerkkejä (").
''Kursivoitu'', '''lihavointi''', '''''molemmat'''''
Tekniset termit kirjoitetaan konekirjoitusfontilla.
<tt>Tekniset termit</tt> kirjoitetaan konekirjoitusfontilla.
Voit käyttää pienikokoisia kirjaimia esimerkiksi mallineissa.
Voit käyttää <small>pienikokoisia kirjaimia</small> esimerkiksi <small>mallineissa</small>
Voit yliviivata oman kommenttisi pois,

jos muutat mieltäsi. Vaihtoehtoisesti voi myös yliviivata lyhyemmin ja alleviivata.

 Voit <strike>yliviivata oman kommenttisi pois</strike>,
jos muutat mieltäsi. Vaihtoehtoisesti voi myös <s>yliviivata lyhyemmin</s>
ja <u>alleviivata</u>.

Merkkejä:
¿ ¡ « » § ¶
† ‡ • —

™ © ® ¢ € ¥
£ ¤

&iquest; &iexcl; &laquo; &raquo; &sect; &para;
&dagger; &Dagger; &bull; &mdash;

&trade; &copy; &reg; &cent; &euro; &yen;
&pound; &curren;

Alaindeksi: x2

Yläindeksi: x2

Alaindeksi: x<sub>2</sub>
Yläindeksi: x<sup>2</sup>

Taulukot

Taulukoiden lisäämisestä on yksityiskohtaisemmat ohjeet.